31 Ocak 2022 Pazartesi

Nur İsmi İnsana Verilir Mi?

Bir sorunun cevabını internet arama notorlarında arayan birinin karşısına çıkan ilk sonuçlar genelde haber siteleri olur. Haber sitelerindeki cevaplar çoğu için kafi olsa da bazıları bu cevaplara pek güvenemez ve güvenilir kaynakları bulmaya çalışır. Araştırma yapmak elbette fazlaca vakit isteyen bir iştir. Birincil kaynak olan muteber eserlere başvurmak ve kitaplarda bir cevap aramak daha fazla vakit isteyen bir iştir. Kolay bir yol ise bir bilene sormaktır. Daha kolay bir yol ise bir bilenin verdiği cevapları karşılaştırmaktır.

Merakımı çeken bir sorunun cevabını araştırmışken başkaları da araştırmaya baştan başlamasın diye topladığım bilgileri yayınlamaya karar verdim. Sorumuz, Nur isminin çocuğa verilip verilemeyeceğidir. Kendi ikna olduğum cevabı buraya bir cümlede yazabilirdim ama haber sitelerine güvenmeyip bu yazıyı bulan biri benim vardığım sonuca neden güvensin? Yazının geri kalanında birkaç kaynaktan verilen cevapların özeti ve detayı yer almaktadır.

Özet

Nureddin Yıldız hoca, insana Nur isminin verilmesini uygun bulmazken Samed ismine sakıncalı değil diyor. Halbuki Sorularla İslamiyet editörleri tam tersine Nur isminin verilmesinde sakınca bulmazken Samed isminin verilmeyeceğini yazıyor.

Süleyman Hilmi Tunahan hoca nur ile alakalı isim sahiplerinin çilekeş olacağını söylüyor. Kendi adı da Nur kelimesinden türetilmiş olan Nureddin Yıldız hoca böyle bir şey olmayacağını ama bu kelimeden isim türetilmesinin uygun olmayacağını söylüyor.

Sıklıkla karşımıza çıkan bir görüş, Allah'ın bazı isimlerinin Allah'ın dışında bazı varlıkların da vasıflandığı isimler olması ve çocuklara ad olarak verilebilmesidir. Ayrıca Hz. Osman’a peygamberimizin (sallallahu aleyhi vesellem) iki kızıyla evlendiği için zünnureyn unvanı verilmiş.

 

Allah'ın İsimleri Hakkında

* Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı (…)

https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/6/cocuklara-allah-in-isimleri-verilebilir-mi-

S: Çocuklara Allah’ın isimleri verilebilir mi?

C:

Bir anne-babanın çocuğuna karşı görevlerinden birisi de ona güzel isim vermektir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), bir hadisinde insanların kıyamet günü isimleri ile çağrılacağını belirterek “Çocuklarınıza güzel isim koyunuz.” (Ebû Davud, Edeb, 69) buyurmuştur.

Çocuklara Allah’ın isimlerini vermeye gelince, hemen belirtmek gerekir ki Allah’a has isimler aynı lafızla çocuklara verilmemelidir. Şayet çocuklara Allah’ı hatırlatacak isimler verilecekse başına “kul” anlamına gelen “abd” kelimesi eklenerek “Abdullah” (Allah’ın kulu), “Abdurrahman”(Rahman’ın kulu), “Abdurrahim”(Rahim’in kulu), “Abdülkâdir”(Kâdir’in kulu) gibi isimler verilmelidir.

Allah Teala’nın “esma-i hüsna”sından “Kerim, Latif, Rauf…” gibi isimler ise Allah’ın dışında kulların da vasıflandığı müşterek isimler olduğundan Allah’a has olmayan bu isimler çocuklara ad olarak verilebilir. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 598)

 

Nur İsmi Hakkında

* Nureddin Yıldız (27.03.2012)

https://fetvameclisi.com/fetva/nur-isminin-sakincasi-var-midir

S: Kızımıza Nur ismini koyduk ama uygun olmadığı söyleniyor hayatı boyunca çile ve sıkıntı çekermiş isminden dolayı böyle bir şey var mıdır? İsmini değiştirmeli miyiz?

C: Selamünaleyküm. O şekilde bir tespit doğru değil ama nûr ismi insan ismi olmamalıdır.

 

* Nureddin Yıldız (14.09.2011)

https://fetvameclisi.com/fetva/kiz-cocugu-icin-alya-nur-ismi-uygun-mu

S: Kız çocuğu için Alya Nur ismi uygun mu?

C: Selamünaleyküm. Alya, kadın ismi olarak kullanılabilir. Nur ismini ilave etmeseniz daha iyi olur.

 

* Nureddin Yıldız (26.10.2013)

https://fetvameclisi.com/fetva/nur-ismi-koymak

S: Selamünaleyküm. Kız ismi olarak Nur ismini koymak ne derece doğru olur? Bir de tek başına değil de Nur Ebrar şeklinde koymayı düşünüyoruz.

C: Selamünaleyküm. Yasak olmamakla beraber nur kelimesinden isim üretilmesi uygun değildir.

 

* Sorularla İslamiyet (12.06.2010)

https://sorularlaislamiyet.com/cocuklara-isim-verirken-nelere-dikkat-etmek-gerekir-nur-ve-furkan-isimleri-verilebilir-mi

S: Çocuklara isim verirken nelere dikkat etmek gerekir? Nur ve Furkan isimleri verilebilir mi?

C:

Nur ve Furkan isimlerinin çocuklara verilmesinde bir sakınca yoktur. Bu isimleri çocuklarınıza verebilirsiniz.

NUR: (Ar.) Ka. 1. Aydınlık, parıltı, parlaklık, niran. 2. Mekke'deki Hıra dağı. Işığın bir şeye yansımasından meydana gelen parlaklık. Kur'an-ı Kerim'in 24. suresinin adı. Zünnureyn: Hz. Peygamber (asv)'in iki kızıyla evlendiği için Hz. Osman (ra)'a verilen unvan, onur sahibi.

 

* Halis Ece (…)

https://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1038-cocuklara-nur-ismi-verilir-mi.html

S: Çocuklara nur ismi verilir mi?

C:
Nitekim son devir dersiâmlarından ve Nakşî yolu Müceddidîn kolu silsilesini ikmâl ve itmâm ile bu zincirin son halkasını teşkil eden Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.) hazretleri bir sohbetlerinde buyurmuşlardır ki:

Nûreddin, Nûrullah [Ayşenûr, Elifnûr, Sevdenûr]... gibi nûr ile alakalı isimlerin sahipleri, belâlara maruz kalıp hayatları çilekâr [çilekeş] olur [dert ve sıkıntılarla karşı karşıya kalır]. Zira Nûr, Cenab-ı Hakk’ın zâtının ismidir.” [Ali Erol, Hatıratım, s. 86-87]

 

Samed İsmi Hakkında

* Nureddin Yıldız (15.02.2014)

https://fetvameclisi.com/fetva/samed-ismini-vermek-caiz-mi

S: Allah'ın isimlerinden bazıları bildiğim kadarıyla insanlara verilebiliyor. Samed ismi bu isimlerden midir? İnsanlara verilebilir mi?

C: Selamünaleyküm. Allah Teâlâ'nın ismi es-Samed şeklindedir. Samed ise o şekliyle aynısı değildir. Tercih edilmemekle beraber sakıncalı da değildir.

 

* Sorularla İslamiyet (22.10.2011)

https://sorularlaislamiyet.com/samed-ismi-basina-abd-gelmeden-konulur-mu-samed-ismini-onune-baska-bir-isim-gelse-olur-mu-mesela-ali

S: Samed ismi, başına "abd" gelmeden konulur mu?

C:

Hâlık, samed, rahman gibi Allahın zâtî isimleri konmaz. Başına abd ilâve edilirse olur. Abd, erkek köle demektir. Kadın için kullanılmaz. Kadın için bu gibi isimler kullanmak âdet olmamıştır.

Cenab-ı Hakk'ın "esmâ-i husnâ" sından "Rahîm, Kerîm, Latîf, Râûf, Aziz, Celil, Melik.." gibi bazı isimler, Allah'ın dışında bazı varlıkların da vasıflandığı müşterek isimlerdir. Bu itibarla bu isimlerin çocuklara ad olarak verilmesinde dinen bir sakınca yoktur.